I dagens Västerbottens Kuriren har Ulf Meyer skrivit en artikel om SVERIGE, foto av Kenneth Sandelin.

In todays Västerbottens Kuriren, local newspaper, Ulf Meyer has written an article about SVERIGE, photo Kenneth Sandelin. I'm afraid I won't be translating the article into English. If interested try using Google translate.

VK_27_jan_1.jpg

VK_27_jan.jpg

Texten från tidningen (Västerbottens Kuriren fredag 27 januari 2012)

20-talets superbåt – nu blir den verklighet i Holmsund


1929 presenterade den världsberömda båtkonstruktören Ruben Östlund sitt projekt Sverige – en båt som skulle slå det absoluta världsrekordet. Depressionen kom och projektet lades på is. Men nu byggs Sverige hos Johansson & Son i Holmsund exakt efter originalritningarna. Målet är 100 knop. Vägen dit går via      2 000 hästkrafter.


-Det här är det häftigaste och mest fantastiska vi byggt, säger Christer Johansson i klanen med samma efternamn som driver båtbyggeriet, när han beskriver projektet Sverige.
Och han överdriver inte.
Ruben Östlund (1891-1981) designade Sverige som en direkt utmaning riktad mot amerikanen Garfield Wood som dominerade hastighetstävlingarna till sjöss under hela 20-talet. Östlund hade tidigare gjort sig ett namn med den supersnabba Svalan, beställd av finansmannen Ivar Kreuger, och Sea Song som byggdes åt förläggaren Erik Åkerlund. Båda dessa båtar var bland de mest exklusiva och extrema som fanns under 20-talets senare del. Men det var ingenting jämfört med vad som skulle komma.


100 knop
För att knäcka Garfield Wood konstruerade Östlund en stegbåt helt i trä på knappa nio meter utrustad med två Packard V12 1M 2 500-motorer. Målet var att uppnå 100 knop. En svindlande hastighet på den tiden och imponerande än i dag.
Steg innebär att en luftkudde bildas under båten sa att den våta ytan, och därmed motståndet mot vattnet, minskas. Tekniken hade utvecklats för att bättre kunna utnyttja effekten i motorerna.
Men Ruben Östlund fick alltså inte se sin rekordbåt byggas. Den stora depressionen kom emellan och folk med pengar fick annat att tänka på. Kanske var inte heller opinionsläget det rätta för dyra rekordbåtar. Men ritningarna fanns kvar.
Dessa kom i händerna på vad som beskrivs som ”en fartfylld Stockholmare”, som dessutom har ekonomisk styrka att förverkliga Ruben Östlunds dröm.
Uppdraget att bygga båten gick till Johansson & Son i Holmsund, ett av få båtbyggerier som idag klarar av kvalificerade träkonstruktioner. Johansson & Son byggde för inte så länge sedan en replica av Svalan och har även levererat lyxkryssare till välbeställda entusiaster.
-Så mycket motor som möjligt i så liten båt som möjligt. Det är det som det handlar om, säger båtbyggeriets Sofi Johansson när hon ska sammanfatta projekt Sverige.
Så sant, så sant.


Rolls-Royce-motorer
För att klara en maxhastighet på 100 knop krävs ett enormt maskineri även för en relativt liten båt som Sverige. Beställaren har valt Rolls-Royce Meteor – en 12-cylindrig motor på 27 liter som närmast beskrivs som en lillasyster till den världsberömda flygmotorn Merlin.
Meteor byggdes dock som motor till stridsvagnar, bland annat i kolossen Centurion som under lång tid användes av svenska försvaret innan man kom på att det kanske inte var helt lyckat att låta stridsvagnsbesättningen sitta på en jättelik bensintank och därför i stället satte in dieslar. Meteor ger 600-650 hästkrafter i originalutförande. Men det räcker inte.


Dragplåster
-För att öka effekten har vi utrustat motorerna med dubbla kompressorer, säger projektledaren Anders Værnéus.
Resultatet blir då cirka 1 000 hästkrafter x 2, vilket ligger ganska nära det Ruben Östlund själv hade tänkt. Meteormotorn är också konstruktionsmässigt lika Packard V12 1M 2 500.
-De 1 000 hästkrafterna per motor är något vi börjar med. Vi kan ta ut mycket mer om det skulle behövas, säger Sofi Johansson.
Det krävs naturligtvis specialkunskaper för att hålla gamla stridsvagnsmotorer i gång. Sveriges motorer servas därför av mekanikern Rolf Zale i Umeå, en av landets få specialister på Rolls-Royce Meteor.
Sverige är i dag nästan färdigbyggd och om allt går som planerat blir hon dragplåstret på mässan Allt För Sjön i mars.
På sikt hoppas man också få till ett race mot USA:s snabbaste träbåt.

FAKTA Ruben Östlund
Ruben Östlund (1891-1981) var i grunden ingenjör, uppfinnare och motorkonstruktör. Men det är som båtbyggare han gått till historien. Han anses idag som en av de allra främsta trots att han saknade formell utbildning.
Hastighet var Ruben Östlunds ledstjärna.
Under andra världskriget designade han landstigningsbåtar åt försvaret.
Han var också debattör och skribent om båtar och båtliv och författare till flera böcker.
Källa (FAKTA Ruben Östlund): Wikipedia 

Tack till Ulf Meyer, Kenneth Sandelin och Västerbottens Kuriren för en fin artikel och för visat intresse.

I dagens VK.se

Nu blir superbåten verklighet